Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Leefstijl jager-verz...

Wie gedurende tien dagen leeft als een jager-verzamelaar herwint gezondheid. Dit blijkt uit een experiment dat onderdeel uitmaakte van een promotiestudie van Leo Pruimboom. Hij promoveerde onlangs op dit onderwerp.

Naar boven

Fibromyalgie & Vitaminesupplementen

Er zijn verschillende stoffen die de klachten bij fibromyalgie kunnen verlichten. Zo zijn er stoffen die de spieren helpen ontspannen, de energiestofwisseling in de spieren bevorderen of die een gezonde nachtrust ondersteunen. Door de diversiteit aan klachten zal men meestal het meest gebaat zijn bij een combinatie van verschillende voedingsstoffen of kruiden. Fibromyalgie genezen door suppletie is helaas niet mogelijk. Maar door een vermindering van de klachten kunnen ze wel de kwaliteit van je leven verbeteren.

Er zijn zeer veel stoffen die worden toegepast bij fibromyalgie. Hieronder volgt slechts een greep van enkele populaire middelen.

Vitamine D3

De laatste jaren blijkt steeds vaker uit studies dat een milde tot meer ernstige tekort van vitamine D geregeld voorkomt bij fibromyalgiepatiënten. Voorkomen of opheffen van vitamine D-tekorten kan een belangrijk onderdeel zijn van de suppletie bij fibromyalgie.

Magnesium

Magnesium werkt ontspannend voor de spieren en zenuwen. Het staat bekend als het ontspanningsmineraal. Magnesium is daarom een veelgebruikt mineraal door personen met fibromyalgie. Het is wel van belang voor welke soort van verbinding er gekozen gaat worden want niet elke vorm van magnesium wordt goed opgenomen door de darmen. De beste magnesiumverbindingen zijn de malaatvorm, citraat, tauraat en bisglycinaat. Deze verbindingen worden goed door het lichaam opgenomen en zullen daardoor ook goed werkzaam zijn. Magnesiumoxide is een voorbeeld van een slecht opneembare bron. Magnesiumsulfaat wordt vaak toegepast als mensen last hebben van obstipatie. Het verhaal gaat dat liefst 80% van de bevolking een magnesiumtekort heeft. Bij fibromyalgiepatiënten komen vaker afwijkende magnesiumwaarden voor.

Valeriaan

Fibromyalgie gaat vaak gepaard met een verstoord slaap-waakritme. Het kruid Valeriaan (Valeriana officialis) bevordert het natuurlijke slaapritme. Anders dan bij medicijnen is valeriaan niet verslavend en veroorzaakt het geen duf gevoel in de ochtend. Ook melatonine kan gebruikt worden om de slaap te bevorderen.

Co-enzym Q10

Q10 staat bekend als een hulpstof bij de energieproductie in de lichaamscellen. Studies wijzen uit dat suppletie met Q10 bij fibromyalgie kan leiden tot een verlichting van symptomen zoals pijn, stijfheid en vermoeidheid.  Q10 staat bekend als een veilige stof. Omdat fibromyalgie vaak in verband wordt gebracht met een verminderde productie van ATP (= energie) is een aanvulling aan te bevelen.

Vitamine C

Vitamine C is een actieve stof in veel biochemische processen die in de cellen en het weefsel plaatsvinden. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor de vorming van collageen, een essentiële bouwstof voor bindweefsel, botten, kraakbeen en tanden. Daarnaast is voldoende vitamine C van belang voor je weerstand.

MSM

MSM verbetert de doorlaatbaarheid van celmembranen, zodat vocht en afvalstoffen beter afgevoerd, en voedingsstoffen beter aangevoerd worden. MSM is een natuurlijke bron van zwavel met een hoge biologische beschikbaarheid (het wordt dus gemakkelijk opgenomen). MSM wordt vaak toegepast in gewrichtsformules. De zwavel verbinding blijkt cruciaal in het beschermen van het lichaam tegen vrije radicalen. Bovendien is het van groot belang voor de soepelheid van bindweefsel. MSM wordt vaak gecombineerd met Glucosamine en Chondroitine. Het therapeutische effect van zwavel is overigens al heel lang bekend. Al in de oudheid was het baden in de zwavelrijke hete bronnen, vaak van vulkanische oorsprong, een geliefde methode om van pijnklachten af te komen, vooral van reumatische aard. In veel hedendaagse kuuroorden blijkt het water ook vaak rijk te zijn aan zwavelverbindingen. MSM heeft een zeer laag molecuulgewicht en wordt daarom ook zeer gemakkelijk via de huid opgenomen.

Probioticum

Een probioticum is een voedingssupplement met micro-organismen waaraan een gezondheidsbevorderende werking wordt toegeschreven. Het begrip pro-bioticum kan vertaald worden als "voor het leven" en is ontstaan als reactie op het begrip anti-bioticum. Probiotica is door de World Health Organization gedefinieërd als levende kleine organismen die een positieve uitwerking heeft op de gezondheid van de mens mits in genoeg hoeveelheden ingenomen. Probiotica herstelt het evenwicht van onze darmflora. Hierdoor zijn onze darmen beschermd tegen bacteriën, virussen en andere toxische producten en ontwikkelen wij een beter immuunsysteem. De meest voorkomende vormen van micro-organismen die worden gebruikt als probiotica zijn de melkzuurbacteriën (lactobacillen) en bifidobacteriën.