Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Leefstijl jager-verz...

Wie gedurende tien dagen leeft als een jager-verzamelaar herwint gezondheid. Dit blijkt uit een experiment dat onderdeel uitmaakte van een promotiestudie van Leo Pruimboom. Hij promoveerde onlangs op dit onderwerp.

Behandelopties voor ...

In de, op een weging van bewijs gebaseerde, vernieuwde richtlijn voor reumatologen in de behandeling van fibromyalgie, worden acupunctuur, tai chi, meditatie en cognitieve gedragstherapie onder de behandelmogelijkheden met het hoogste bewijsniveau voor fibromyalgie geschaard. Als belangrijkste behandelopties wordt ‘beweging op maat’ genoemd, zowel conditietraining als door deskundigen begeleide krachtsport.

Naar boven

Fibromyalgie en Depressie

Onderzoek heeft uitgewezen dat 30% van de fibromyalgie-patiënten op het moment van het stellen van de diagnose last hebben van een depressie. De stress van de constante pijn en vermoeidheid die gepaard gaat met fibromyalgie kan leiden tot angstgevoelens en sociaal isolement, wat weer tot een depressie kan leiden. Het is echter ook mogelijk dat angst en depressie tot fibromyalgie kunnen leiden. Het mogelijke verband tussen fibromyalgie en depressie is echter niet altijd even voor de hand liggend.

Sommige onderzoekers suggeren dat een depressie aanleiding geeft tot chemische wijzigingen in de hersenen. Volgens een andere theorie zou er sprake kunnen zijn van afwijkingen in het zenuwstelsel. Door deze afwijkingen zouden er substanties vrij kunnen komen die de gevoeligheid aan pijn verhogen. Het gevolg zou dan fibromyalgie zijn, met een combinatie van chronische pijnen en depressie.

De depressie zou dus eerst komen, zodat het belangrijk is om een depressie tijdig te (h)erkennen.