Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Depressief? Let op j...

Personen met een depressie kunnen veel baat hebben bij het eten van gezonde voeding. Goede voeding leidt tot een significante vermindering van klachten en in sommige gevallen tot een volledig herstel.

Verband tussen o.a. ...

Big data legt verband tussen migraine en PDS/IBS. Onderzoek op basis van anonieme patiëntgegevens van 480.000 mensen legt verrassende genetische verbanden bloot tussen uiteenlopende aandoeningen. Deze verbanden – zoals tussen PDS/IBS en migraine – zijn niet terug te vinden in de huidige ziekteclassificatiesystemen. En er zijn nog meer verrassende verbanden.

Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Naar boven

Eigenschappen

Fibromyalgie wordt vaak aangegeven als één van de typische aandoeningen bij hooggevoelige mensen. Hooggevoeligheid is een persoonlijkheidseigenschap die bij 10 à 20% van de mensen voorkomt.

Hooggevoelige mensen hebben een zenuwstelsel, hersenen en zintuigen die gevoeliger zijn dan die van niet-hooggevoeligen.  Dit betekent dat stimulatie of prikkeling centraal staat.  Naast de inwendige prikkels in het lichaam, leven we in een maatschappij met een overaanbod aan uitwendige prikkels.  Dit heeft vele gevolgen.  Stimuli hebben meer betekenissen voor hooggevoelige mensen.  Ze nemen intenser waar dan anderen.   Het gaat hier niet alleen om zintuiglijke prikkels, maar ook om gedachten, gevoelens, gedrag en emoties.  Ze nemen meer in zich op dan anderen, het werkt dieper in, het blijft langer hangen, het duurt langer om het te verwerken.  Ze hebben dan ook meer rust en meer tijd nodig voor zichzelf dan anderen.

Wat matig prikkelend is voor een niet-hooggevoelige mensen, kan heel prikkelend zijn voor  hooggevoelige mensen.  Wat heel prikkelend is voor niet-hooggevoelige mensen, kan tot overprikkeling leiden bij hooggevoelige mensen.  Ze raken dan ook makkelijker uit evenwicht, hebben meer en eerder last van stress en voelen zich vaak niet goed in deze complexe maatschappij. Hooggevoeligheid is geen ziekte, of een persoonlijkheidsstoornis, het is een algemene persoonlijkheidseigenschap, die mogelijk erfelijk is.