Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Leefstijl jager-verz...

Wie gedurende tien dagen leeft als een jager-verzamelaar herwint gezondheid. Dit blijkt uit een experiment dat onderdeel uitmaakte van een promotiestudie van Leo Pruimboom. Hij promoveerde onlangs op dit onderwerp.

Behandelopties voor ...

In de, op een weging van bewijs gebaseerde, vernieuwde richtlijn voor reumatologen in de behandeling van fibromyalgie, worden acupunctuur, tai chi, meditatie en cognitieve gedragstherapie onder de behandelmogelijkheden met het hoogste bewijsniveau voor fibromyalgie geschaard. Als belangrijkste behandelopties wordt ‘beweging op maat’ genoemd, zowel conditietraining als door deskundigen begeleide krachtsport.

Naar boven

Fibromyalgie Medicatie

Er bestaat nog geen medicijn tegen fibromyalgie. Wel worden door een behandelend arts pijnstillers dan wel slaapmiddelen voorgeschreven om de klachten enigszins te verzachten en de scherpe puntjes van de pijn af te halen. Maar patiënten met fibromyalgie hebben over het algemeen weinig baat bij deze pijnstillers. Sommige patiënten ondervinden enige verlichting van paracetomol. Paracetamol heeft ook relatief weinig bijwerkingen. Ook zijn er paracetamoltabletten met codeine op recept verkrijgbaar. Codeine versterkt de werking van paracetamol, maar geeft ook meer bijwerkingen zoals een verminderd reactievermogen en obstipatie. 

Naast paracetamol bestaat er een andere groep pijnstillers, de zogenaamde onstekingsremmende pijnstillers (NSAID's). NSAID's kunnen echter weer maagklachten veroorzaken en het effect van deze pijnstillers op de pijn is matig. De arts kan ook besluiten om een van de nieuwere pijnstillers zoals Tramadol voor te schrijven. Tramadol behoort tot de groep morfineachtige pijnstillers. Het heeft een sterke pijnstillende werking maar het wordt door een deel van de patiënten echter weer matig verdragen en kent bijwerkingen zoals sufheid en obstipatie.

Steeds vaker worden ook medicijnen tegen depressiviteit (Amitriptyline) voorgeschreven bij fibromyalgie, overigens in een lagere dosering dan bij een depressie. Uit onderzoek is gebleken dat de pijn als gevolg van deze medicijnen kan afnemen, waardoor zij beter kunnen blijven functioneren. Het duurt vaak een aantal weken (2 tot 4 weken) voordat het effect duidelijk wordt. In het begin moeten veel gebruikers aan deze medicijnen wennen vanwege de bijwerkingen (sufheid, traagheid). Bij patiënten met slaapproblemen of mensen die zich chronisch vermoeid voelen worden deze medicijnen ook voorgeschreven.

De meeste slaap- en kalmeringsmiddelen die worden voorgeschreven bij fibromyalgie vallen in de groep benzodiazepinen. Deze medicijnen werken spierontspannend en rustgevend. Gebruik deze middelen bij voorkeur niet te lang omdat het lichaam kan gaan wennen aan deze medicatie waardoor je er afhankelijk van kan worden. De mogelijke bijwerkingen zijn sufheid, verminderd reactievermogen en een grotere eetlust.

Andere medcijnen die voorgeschreven kunnen worden bij fibromyalgie om de klachten te verlichten zijn Lyrica, Duloxetine (Cymbalta) en LDN (Low Doses Naltrexone).

In de natuurgeneeskunde wordt gewerkt met kruiden en supplementen om de klachten te verlichten en de balans van het lichaam waar mogelijk te herstellen. Vraag bij voorkeur advies aan een kruidendeskundige of een natuurgeneeskundige of iemand die weet wat kruiden en supplementen kunnen doen en die kan bepalen wat in uw geval het beste zou kunnen zijn.