Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Naar boven

Untitled Document
Leefstijl jager-verzamelaar antwoord op welvaart

Aan het experiment namen 51 gezonde proefpersonen en twee personen met fibromyalgie deel.

De proefpersonen namen deel aan een trektocht door de Pyreneeën. Gemiddeld wandelden de deelnemers veertien kilometer per dag met een zware rugzak van acht kilogram. Ze bereidden hun voedsel op basis van natuurlijke voedingsbronnen en haalden water uit waterputten. Iedereen sliep buiten in slaapzakken en stond bloot aan temperaturen die varieerden van 12 tot 42 graden Celsius. Volgens Pruimboom kan deze blootstelling aan oude stressfactoren – die normaal waren in de jager-verzamelaartijd – een gunstig effect hebben op de gezondheid. Bovendien werkt het preventief tegen typisch westerse welvaartsziekten.

Een gebrek aan lichaamsbeweging, moderne levensmiddelen en stressfactoren hebben volgens Pruimboom een negatief effect op het immuunsysteem. Hij stelt dat het humane immuunsysteem een soort zelfzuchtig gedrag vertoont, zowel in de acute als chronische staat. Een acuut geactiveerd immuunsysteem wordt normaliter binnen korte tijd weer geïnactiveerd. Hierdoor begrenst een ontsteking zichzelf, wat het lichaam beschermt tegen schadelijke effecten van het immuunsysteem zelf.

Chronische activatie van het immuunsysteem wordt veroorzaakt door het totaal van leefstijlfactoren zoals overeten, langdurig zitten, slaaptekort, tekort aan beweging en niet opgeloste emotionele problemen. Dit leidt tot chronische activatie van de stress-assen en het binnendringen van bacterieel afval in de bloedbaan met als gevolg een chronische laaggradige ontsteking.

Het promotieonderzoek vond plaats aan de Rijksuniversiteit Groningen en de promotoren waren prof. Frits Muskiet en de Amerikaan prof. Charles Raison.

Bron: Pruimboom L. The multiple faces of the human imune system. Rijksuniversiteit Groningen, 30 januari 2017