Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Tips
Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Leefstijl jager-verz...

Wie gedurende tien dagen leeft als een jager-verzamelaar herwint gezondheid. Dit blijkt uit een experiment dat onderdeel uitmaakte van een promotiestudie van Leo Pruimboom. Hij promoveerde onlangs op dit onderwerp.

Behandelopties voor ...

In de, op een weging van bewijs gebaseerde, vernieuwde richtlijn voor reumatologen in de behandeling van fibromyalgie, worden acupunctuur, tai chi, meditatie en cognitieve gedragstherapie onder de behandelmogelijkheden met het hoogste bewijsniveau voor fibromyalgie geschaard. Als belangrijkste behandelopties wordt ‘beweging op maat’ genoemd, zowel conditietraining als door deskundigen begeleide krachtsport.

Naar boven

Untitled Document
Leefstijl jager-verzamelaar antwoord op welvaart

Aan het experiment namen 51 gezonde proefpersonen en twee personen met fibromyalgie deel.

De proefpersonen namen deel aan een trektocht door de Pyreneeën. Gemiddeld wandelden de deelnemers veertien kilometer per dag met een zware rugzak van acht kilogram. Ze bereidden hun voedsel op basis van natuurlijke voedingsbronnen en haalden water uit waterputten. Iedereen sliep buiten in slaapzakken en stond bloot aan temperaturen die varieerden van 12 tot 42 graden Celsius. Volgens Pruimboom kan deze blootstelling aan oude stressfactoren – die normaal waren in de jager-verzamelaartijd – een gunstig effect hebben op de gezondheid. Bovendien werkt het preventief tegen typisch westerse welvaartsziekten.

Een gebrek aan lichaamsbeweging, moderne levensmiddelen en stressfactoren hebben volgens Pruimboom een negatief effect op het immuunsysteem. Hij stelt dat het humane immuunsysteem een soort zelfzuchtig gedrag vertoont, zowel in de acute als chronische staat. Een acuut geactiveerd immuunsysteem wordt normaliter binnen korte tijd weer geïnactiveerd. Hierdoor begrenst een ontsteking zichzelf, wat het lichaam beschermt tegen schadelijke effecten van het immuunsysteem zelf.

Chronische activatie van het immuunsysteem wordt veroorzaakt door het totaal van leefstijlfactoren zoals overeten, langdurig zitten, slaaptekort, tekort aan beweging en niet opgeloste emotionele problemen. Dit leidt tot chronische activatie van de stress-assen en het binnendringen van bacterieel afval in de bloedbaan met als gevolg een chronische laaggradige ontsteking.

Het promotieonderzoek vond plaats aan de Rijksuniversiteit Groningen en de promotoren waren prof. Frits Muskiet en de Amerikaan prof. Charles Raison.

Bron: Pruimboom L. The multiple faces of the human imune system. Rijksuniversiteit Groningen, 30 januari 2017