Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Eigenschappen Fibromyalgie Score Risicofactoren Symptomen Behandeling Medicatie Voeding Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Meditatie vermindert...

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Magnesium vermindert...

Een dubbelblinde RCT onder zestig depressieve patiënten gepubliceerd in het vakblad Nutrition laat zien dat een verhoogde bloedwaarde magnesium de symptomen van depressie significant verlaagt ten opzichte van placebo.

Oscillations in Spec...

A new study from the U.K. shows that oscillations, or variations, in specific brain waves seem to correlate with fibromyalgia (FM) pain symptoms and fatigue in a small group of female patients. Findings from the study, “Altered theta oscillations in resting EEG of fibromyalgia syndrome patients,” can be found in the European Journal of Pain.

Naar boven

Untitled Document
Leefstijl jager-verzamelaar antwoord op welvaart

Aan het experiment namen 51 gezonde proefpersonen en twee personen met fibromyalgie deel.

De proefpersonen namen deel aan een trektocht door de Pyreneeën. Gemiddeld wandelden de deelnemers veertien kilometer per dag met een zware rugzak van acht kilogram. Ze bereidden hun voedsel op basis van natuurlijke voedingsbronnen en haalden water uit waterputten. Iedereen sliep buiten in slaapzakken en stond bloot aan temperaturen die varieerden van 12 tot 42 graden Celsius. Volgens Pruimboom kan deze blootstelling aan oude stressfactoren – die normaal waren in de jager-verzamelaartijd – een gunstig effect hebben op de gezondheid. Bovendien werkt het preventief tegen typisch westerse welvaartsziekten.

Een gebrek aan lichaamsbeweging, moderne levensmiddelen en stressfactoren hebben volgens Pruimboom een negatief effect op het immuunsysteem. Hij stelt dat het humane immuunsysteem een soort zelfzuchtig gedrag vertoont, zowel in de acute als chronische staat. Een acuut geactiveerd immuunsysteem wordt normaliter binnen korte tijd weer geïnactiveerd. Hierdoor begrenst een ontsteking zichzelf, wat het lichaam beschermt tegen schadelijke effecten van het immuunsysteem zelf.

Chronische activatie van het immuunsysteem wordt veroorzaakt door het totaal van leefstijlfactoren zoals overeten, langdurig zitten, slaaptekort, tekort aan beweging en niet opgeloste emotionele problemen. Dit leidt tot chronische activatie van de stress-assen en het binnendringen van bacterieel afval in de bloedbaan met als gevolg een chronische laaggradige ontsteking.

Het promotieonderzoek vond plaats aan de Rijksuniversiteit Groningen en de promotoren waren prof. Frits Muskiet en de Amerikaan prof. Charles Raison.

Bron: Pruimboom L. The multiple faces of the human imune system. Rijksuniversiteit Groningen, 30 januari 2017