Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Naar boven

Untitled Document
Behandelopties voor fibromyalgie afgewogen

Daar waar de richtlijn de nadruk legt op de mogelijkheden van spieren versterken en conditieverbetering voor fibromyalgie, raadt de richtlijn het gebruik van farmacologische middelen zoals SSRI’s vanwege ineffectiviteit af. Er werd bovendien geen grond voor bewijs gevonden voor het aanbevelen van pijn of slaapmedicatie (duloxetine, milnacipran, of tramadol voor pijn; of amitriptyline, pregabalin of cyclobenzaprine voor slaap) (Macfarlane et al., 2016).

De Europese richtlijn is opgesteld door een samenwerkingsverband van reumatologen en patiënten en gepubliceerd naar aanleiding van het 2016 congres van het American College of Rheumatology. Het hele artikel is in te zien via de website van het British Medical Journal

Bron: Macfarlane, G. J., Kronisch, C., Dean, L. E., Atzeni, F., Häuser, W., Fluß, E., … Jones, G. T. (2016). EULAR revised recommendations for the management of fibromyalgia. Annals of the Rheumatic Diseases, annrheumdis-2016-209724.