Klik hier om naar het gastenboek te gaan

Home Nieuws Gastenboek Oorzaken Diagnose Fibromyalgie Score Risicofactoren Fibromyalgie Symptomen Fibromyalgie Behandeling Fibromyalgie & Medicatie Fibromyalgie & Voeding Fibromyalgie & Vitaminen ME/CVS 10 dingen.... Praktische tips Tips om beter te slapen
Radboudumc onderzoek...

Het Radboudumc in Nijmegen gaat een groot nationaal onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederlanders. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor mensen die voortdurend pijn hebben, maakte het academisch ziekenhuis woensdag bekend.

Een vitamine D-tekor...

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen. Om die reden zijn we voor een goede vitamine D voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Afweersysteem darmen...

Het afweersysteem in de darmen kan een stof aanmaken die ervoor zorgt dat miljarden bacteriën die in het orgaan leven getolereerd worden. De stof komt onder andere vrij bij de afbraak van het aminozuur 'tryptofaan', dat zit in vlees, bananen, brood en kaas. Dit ondervonden onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC.

Naar boven

Untitled Document
Doorbraak: CVS aantoonbaar in darmflora

De onderzoekers beschrijven hun resultaten in het vaktijdschrift Microbiome van eind juni. Met behulp van ontlastings- en bloedmonsters wisten ze 83% van de patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) goed te diagnosticeren.  

Aan het onderzoek deden 48 CVS-patiënten en 39 gezonde proefpersonen mee. Er werden ontlastings- en bloedmonsters afgenomen, welke werden onderzocht op aanwezigheid van microbieel DNA. Dit is een soort handtekening waaraan verschillende soorten bacteriën te herkennen zijn.

Over het algemeen werd er bij CVS-patiënten een sterk verminderde diversiteit gevonden in de bacterieflora en werden er minder specifiek ontstekingsremmende bacteriën gevonden. Tegelijkertijd vonden de onderzoekers specifieke ontstekingsmarkers in het bloed. Deze komen daar mogelijk terecht als gevolg van een doorlaatbare darm.

"Ons werk laat zien dat de darmflora bij patiënten met CVS niet normaal is, hetgeen wellicht de maagdarmklachten en ontstekingsverschijnselen verklaart bij deze patiënten. Daarbij leveren we met deze biologische afwijking verder bewijs tegen het belachelijke idee dat de ziekte tussen de oren zou zitten”, aldus de onderzoekers.

Maar wat zegt dit over de behandeling? De onderzoekers: “Als we beter begrijpen wat er met het microbioom gebeurt bij deze patiënten, kunnen gezondheidsprofessionals eerder denken aan dieetaanpassingen, prebiotica, voedingsvezels en probiotica om de ziekte te helpen bestrijden”. Op dit moment wordt deze rol nog vrijwel exclusief vervuld door complementair werkend artsen, therapeuten en diëtisten.

Het is nog niet aangetoond of de veranderde darmflora oorzaak of gevolg is van CVS. Het onderzoeksteam gaat in de toekomst op zoek naar aanwijzingen voor virussen en schimmels in de darmen die, mogelijk samen met het microbioom, bijdragen aan CVS of het ziektebeeld veroorzaken.

Bron; Ludovic Giloteaux et al., Reduced diversity and altered composition of the gut microbiome in individuals with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome, Microbiome (2016).